نشست تخصصی آسیب شناسی سناریوهای احیای تالاب هامون به مناسبت روز جهانی تالابها
![نشست تخصصی آسیب شناسی سناریوهای احیای تالاب هامون به مناسبت روز جهانی تالابها](/images/www/fa/calendar/calendar-image/2025/1738483670-679f27d6ddaed-picture2.jpg)
به مناسبت روز جهانی تالابها و با شعار "حفاظت از تالابها برای آینده مشترک"، نشست تخصصی "آسیبشناسی سناریوهای احیای تالاب هامون" در دانشگاه زابل برگزار شد. این نشست با میزبانی گروه علوم و مهندسی آب دانشکده آب و خاک دانشگاه زابل و با همکاری اداره کل حفاظت محیط زیست استان سیستان و بلوچستان، با حضور مدیران و کارشناسان اجرایی از سازمانهای مرتبط برگزار گردید. در این نشست، نمایندگانی از ادارات حفاظت محیط زیست، منابع طبیعی و آبخیزداری، جهاد کشاورزی، شرکت آب منطقه ای پنج شهرستان منطقه سیستان شامل زابل، زهک، نیمروز، هامون و هیرمند حضور داشتند.
نشست با سخنرانی دکتر مهدی کدخدایی، معاون اداره کل حفاظت محیط زیست استان سیستان و بلوچستان آغاز شد و سپس دکتر جواد میردار، رئیس پژوهشکده تالاب هامون از پژوهشگاه زابل، دکتر وحید راهداری از دانشگاه زابل و مهندس کرمیزاده و مهندس ارجونی از اداره منابع طبیعی و آبخیزداری به ارائه دیدگاههای خود درباره چالشهای احیای تالاب هامون پرداختند. در این نشست تخصصی، موضوعات مهمی از جمله تعارض منافع سازمانی در مدیریت تالاب هامون، اهمیت دیپلماسی فعال در مطالبه حقابه ایران از رودخانه هیرمند، و راهکارهای تثبیت گردوغبار در تالاب هامون و گستره دشت سیستان مورد بحث و بررسی قرار گرفت. مدیران و کارشناسان اجرایی نیز با ارائه نظرات خود، بر ضرورت همگرایی و تعامل بیشتر میان سازمانهای مرتبط تأکید کردند.
در پایان، دکتر هادی گلوی، دبیر نشست، با اشاره به اهمیت برقراری نظام حکمرانی آب مؤثر در مدیریت منابع آبی منطقه سیستان، تعیین سناریوی توسعه منطقهای را عاملی کلیدی در پایهریزی حکمرانی مطلوب آب دانست. وی تأکید کرد که همسویی اقدامات مدیریتی میتواند نقش مهمی در حفظ و احیای تالاب هامون ایفا کند. همچنین، شرکتکنندگان بر این نکته تأکید داشتند که قطع جریانهای ورودی آب به تالاب هامون، عامل اصلی خشکی آن است.
نشست تخصصی آسیبشناسی سناریوهای احیای تالاب هامون، بستری مناسب برای بررسی چالشهای این تالاب ارزشمند و ارائه راهکارهای علمی و اجرایی فراهم آورد. با توجه به شرایط بحرانی تالاب هامون، بر لزوم پیگیری حقابه ایران، اجرای راهکارهای علمی برای مدیریت گردوغبار، و تدوین سیاستهای توسعهای هماهنگ برای احیای این اکوسیستم حیاتی تأکید شد.